2015. november 30., hétfő

Lehet-e energetikai tanúsítvány nélkül adásvételi szerződést kötni?

Lehet-e engergetikai tanúsítvány nélkül adásvételi szerződést kötni?

A hatályos jogszabályok szerint a tanúsítvány beszerzése - a jogszabály szerinti esetekben - kötelező és legkésőbb a szerződéskötésig a vevőnek át kell adni. Ennek ellenére adásvétel esetén a földhivatalok következetes gyakorlata, hogy befogadják a szerződést és bejegyzik a vevő tulajdonjogát akkor is, ha az energetikai tanúsítványról a szerződés hallgat vagy csak azt tartalmazza, hogy majd későbbiekben kerül átadásra.

Földhivatali gyarkolat itt:
http://www.foldhivatal.hu/content/view/195/139/

Azonban hitel esetén a bankok ragaszkodnak ahhoz, hogy a tanúsítvány átvételét a vevő aláírásával igazolja. Ha tehát a szerződés azt tartalmazta, hogy a vevő még nem vette át az energetikai tanúsítványt, akkor utóbb külön okiratot kell csatolni ennek igazolására. Gyakorlatunkban előfordult már az is, hogy a hitelező bank ragaszkodott ahhoz, hogy az adásvételi szerződést a felek módosítsák és a módosítással a HET számát az energetikai tanúsítványnak rögzítsék a szerződésben.

Az energetikai tanúsítvány beszerzése (költsége) az eladó terhe és az ő érdeke is, mert ennek előzetes átadásával igazolja, hogy a vevő az ingatlant annak műszaki állapota ismeretében vette meg.

Az alábbi linken lehet ellenőrizni a hrsz. vagy a cím vagy a HET szám alapján, hogy van-e regisztrált tanúsítvány az ingatlanra a besorolás kódja és a kiállítás dátuma is megismerhető:
https://entan.e-epites.hu/?tanusitvany_lekerdezese


Figyelem! Az energetikai tanúsítványokra vonatkozó jogszabályok 2016. január 1. napjával változni fognak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.