2016. január 7., csütörtök

Illeték - vevő

Ingatlan adásvétele esetén a vevő illetéket fizet, amely a szerződéses vételár 4%-a, de az alábbi - leggyakoribb - kedvezményekkel csökkenthető:
·         egy éven belüli eladás - az eladott és a vett különbözete után kell csak illetéket fizetni ha a következő egy évben tervezi a vevő, akkor is lehet kérni a kedvezményt és nem kell befizetni az illetéket, majd igazolni az adásvételt, amikor megtörtént
Figylem! A jövőbeni eladást az illetékkel érintett ingatlan adásvételi szerződésekor be kell jelenteni, különben csak utólag visszatérítést lehet kérni, de kiszabják az illetéket és be kell fizetni. (Itv. 21.§ (6))


A garázs még akkor sem a lakóingatlan része, ha egybeépült a lakóépülettel. 

Lakóingatlan foglama az illetéktörvény szerint: 
lakástulajdon: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel. Lakásnak minősül az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben annak készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri. Ha az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett földrészleten lakóház van, az épületet - a hozzá tartozó kivett területtel együtt - lakástulajdonnak kell tekinteni. Nem minősül lakástulajdonnak a lakóépülethez tartozó földrészleten létesített, a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült (garázs, műhely, üzlet, gazdasági épület stb.), továbbá az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként (lakásként) nyilvántartott olyan épület, amelyet az illetékkötelezettség keletkezését megelőzően már legalább 5 éve más célra hasznosítanak;


Haszonélvezeti vevő, a haszonélvezet visszterhes alapítása esetén, a reá eső részre illetéket fizet. Ilyenkor a tulajdonjogot szerző vevő a haszonélvezetre eső résszel kevesebb illetéket fizet, összesen tehát nem fizetnek többet a teljes vételár 4%-nál. DE! Haszonélvezeti eladás után NEM jár az egy éven belüli eladásos illetékkedvezmény, ha a haszonélvezeti eladó tulajdonjogot szerez (Ha tehát az egy éven belül eladott ingatlanon haszonélvezeti eladó volt és a most vásárolt ingatlanon tulajdonjogot szerez). Ilyen esetben csak akkor van kedvezmény, ha ugyanaz marad a tulajdonos és ugyanaz marad a haszonélvező is, akik az egy éven belül eladott ingatlanban voltak. 


Haszonélvezet/özvegyi jog – holtig tartó - értékének számítása:
forgalmi érték/(osztva)20˙˙(szorozva)4,6,8 vagy 10-zel a holtig tartó haszonélvezeti jog jogosultjának életkorához képest az alábbiak szerint: 

  • 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,
  • 25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,
  • 51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,
  • 65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese


·         újépítésű kedvezmény - 15 millióig nem kell illetéket fizetni, 15-30 millió között pedig arányosan, 30 millió feletti értéknél NINCS illetékkedvezmény - a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás összegét le kell vonni a forgalmi értékből (Itv. 21.§)
·         35 év alattiak első lakáshoz jutásával járó kedvezmény - ha még nem volt 50%-ot elérő lakástulajdona és 35 év alatti a vevő 15 milliós összértékű ingatlanig fele illetéket kell fizetni Figyelem! 15 millió felett nincs arányos kedvezmény, hanem semmilyen kedvezmény nem jár ehhez automatikus, kamatmentes 12 havi részletfizetés is van, de külön kell kérni a NAV adatlapon
Figyelem! a fenti kedvezmények (egy éven belüli eladás, 35 év alatti, újépítésű) nem összevonhatók, ha többre is jogosult valaki, ki kell számolni, hogy melyikkel jár legjobban és azt igényelni. A fenti kedvezmények csak magánszemélyeknek és csak lakóingatlan vásárlásával összefüggésben vehetők igénybe. 

  • Építési telek vásárlásánál, ha a vevő vállalja, hogy 4 éven belül lakóingatlant épít nem kell a telek vásárlása után illetéket fizetni, ha a beépíthetőség legalább 10%-át eléri a beépítés, kivett, beépítetlen területként kell a tulajdoni lapon szerepelnie és legfeljebb szerkezetkész állapotot el nem érő (70%) lakóépület áll rajta (Itv. 102. (1) l)). A NAV kiszabja az illetéket majd felfüggeszti az eljárást és ha 4 éven belül nem igazolja használatbavételi engedéllyel az adózó, hogy teljesítette a vállalást, akkor meg kell fizetni az illetéket - késedelmi pótlékal. 
A kedvezmény iránti kérelmet az adásvételi szerződés megkötésekor, a NAV adatlap kitöltésével lehet előterjeszteni a NAV felé. Ha korábbi eladás a kedvezmény alapja, akkor az erre vonatkozó adásvételi szerződést másolatban csatolni kell. 

          Figyelem! Az adásvétel időpontja és az adó-, illetékszabályok szerinti irányadó szerzési időpont mindig az adásvételi szerződés földhivatali benyújtásának a napja! Ez a tulajdoni lapon, a bejegyző határozat dátuma. (Szjatv. 59.§ és 60.§)

Gyakrabban előforduló illetékkedvezmények még:
- házastársak egymás közötti adásvétele - illetékmentes
- egyenesági rokonok (felmenő, leszármazó) egymás közötti adásvétele - illetékmentes
- vissza nem térítendő lakáscélú támogatás összege levonható a forgalmi értékből - 2016. VI. 16-tól össze lehet vonni az egy éven belüli eladás illetékkedvezményével, és az újépítésű forgalmi érték számításnál is alkalmazni lehet (Itv. 21.§ és 26.§, 2016/2. Adózási tanács)


Jelen bejegyzésben az illetékmentesség a 4% vagyonszerzési illetékre vonatkozik, a földhivatali eljárási illetékre nem! Földhivatali eljárási illeték  tulajdonjog bejegyzéséhez, teher törléséhez kapcsolódó eljárásban: 6.600,- Ft/eljárás, 10.000,- Ft soronkívüli díj, ha van soronkívüliségi kérelem.

NAV tájékoztató letölthető az ingatlanvásárlás illetékéről az alábbi linken:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.