2015. december 7., hétfő

Kinek a részén van a jelzálogjog?

Ha az ingatlan, például ikerház vagy 3-4 lakásos ház, osztatlan közös tulajdon és a tulajdonostársak közül az egyik házrész/lakás tulajdonosa például hitelt vesz fel és jelzáloggal terheli meg az ingatlant, akkor a földhivatal a teljes tulajdoni lapra a terhek között feljegyzi a jelzálogot.

Ilyen esetben a tulajdoni lap alapján egyértelműen el lehet dönteni, hogy kinek az ingatlanrészén van jelzálog és kinek a részén nincs. Lehet tehát, hogy annak ellenére, hogy a tulajdoni lapon teher van, az egyik házrész/lakás tehermentes.

A teherlapon (III. rész) a teher (jelzálogjog) bejegyzésnél található egy utalás szövegrész, amely a II. részre - a tulajdonosokra - utal és a II. részen feltüntetett sorszám alapján azonosítja, hogy az adott teher melyik tulajdonostársat terheli.

Például ha a III/9. sorszámon bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalomnál azt látom, hogy:
utalás: III/8. - akkor ez nem a tulajdonosra, hanem a megelőző bejegyzésere, a jelzálogjogra utal, amihez az elidegenítési és terhelési tilalom kapcsolódik

Például, ha a III/8. sorszámon bejegyzett jelzáljogjognál azt látom, hogy:
utalás: II/12. - akkor a tulajdonosok bejegyzései közül megkeresem, hogy kinek a neve előtt látható a 12. sorszám, kié a 12. ranghelyű bejegyzés és a jelzálogjog az ő tulajdoni hányadára/lakására/házrészére fog vonatkozni.

Mi  történik akkor, ha a fenti példában a III/9. sorszámon bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom a III/8. sorszámra utal, de a III/8. sorszámú bejegyzést már törölték. Ha a teherlapon ilyen utalás van -  tehát nem a II. részre vonatokozó, hanem az alapteherre, a III. részre vonatkozó  - és a hivatkozott utalást már törölték, akkor mivel az ingatlannyilvántartásból kétségtelenül megállapítható, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom megszűnt az Inytv. 30.§ (3) bekezdése alapján törölni kell. Az Inytv. 30.§ (3) bekezdése szerint ehhez sem kérelem sem okirati bizonyítás nem kell, tehát az eljárás illetékmentes és nem kell csatolni hozzá semmit, egyetlen feltétele, hogy magából a nyilvántartásból kétségtelenül megállapítható legyen a megszűnés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.