2015. december 14., hétfő

A helyrajzi szám

Mi az a hrsz.?
A helyrajzi szám az ingatlan egyedi azonosításra alkalmas jelölése, olyan mint az autó rendszáma. A tulajdoni lapokat településenként egytől kezdődően számozni kell. A tulajdoni lap száma mellett minden tulajdoni lapon a település nevét is fel kell tüntetni. Az ingatlan-nyilvántartás számítógépes rendszerében az ingatlan tulajdoni lapjának száma megegyezik a helyrajzi számmal. Figyelem! a helyrajzi szám önmagában nem, hanem csak a település nevével együtt azonosítja az ingatlant. Figyelem! A nyilvántartó földhivatal (Kormányhivatal) helye és elnevezése nem feltétlenül azonos a helyrajzi számhoz tartozó településsel. Budapest egy település - nincs kerületenként külön sorszámozás. A helyrajzi szám legalább három számjegy a település neve után, lehet perrel elválasztott további számjegy is,pl.: telekalakításnál pl.: Kiskőrös hrsz. 1234/5

Nagybetű a helyrajzi számban
Ha egy földrészleten több épület van, megkülönböztetésük érdekében minden egyes épületet külön-külön a magyar ABC nagybetűivel kell megjelölni. Házas telek esetén tehát nincs feltétlenül nagybetű, de több épületes társasháznál már általában igen. Például Budapest hrsz. 12345/A/34 egy társasházi lakás tipikus helyrajzi száma lehet és azt jelenti, hogy az eredetileg Budapst, 12345 hrsz. alatt felvett telken az A épületben, azon belül 34. sorszám alatt önálló tulajdoni lapon tartják nyilván az adott ingatlant (lakást, üzlethelyiséget vagy mást). 

Mi az a törzslap?
Egyes ingatlanok tulajdoni lapja - egymással összetartozó - tulajdoni törzslapként és tulajdoni különlapként is vezethető. Tipikusan ilyen a társasházak nyilvántartása, ahol a törzslapon a ház egészét tartják nyilván és az albetétek - az egyes lakások - külön lapra kerülnek. Például Budapest hrsz. 12345/A/23, ahol ez a hrsz. az albetét - valamelyik lakás - helyrajzi száma lehet, a társasház törzslapja pedig Budapest hrsz. 12345 lesz. 

Külterület/belterület
Az ingatlan fekvése lehet külterület vagy belterület. A külterületi ingatlanok lehetnek termőföldek vagy művelési ág alól kivett területek. Figyelem! A termőföld értékesítésére különleges szabályok vonatkoznak. A tulajdoni lapon a legbiztosabban és a legegyszerűbben úgy azonosítható a termőföld, ha megnézem, hogy van-e aranykorona (kataszteri jövedelem, a telek mérete után kat. t. jöv. k. fill. oszlopban kell keresni) érték a lapon feltüntetve, ha van (nem 0,00), akkor termőföld az ingatlan. 
A külterületi és belterületi ingatlanok közművesítésére, beépítési szabályaira településenként is eltérő rendelkezések lehetnek. 

Építési telek
A vevő számára lényeges lehet - adózási szempontból például - hogy építési telket vásároljon. Ennek a tulajdoni lapon a nyilvántartása kivett beépítetlen terület lehet és az önkormányzat ad ki igazolást az építési telek jellegről és ott lehet a pontos építési szabályoknak is utána járni. Figyelem! Az építési telekre vonatkozó hatósági eljárás és igazolás kiadásának jelentős költsége lehet. Lsd. Blogbejegyzés erről:

Műemléki védelem
Az alábbi linken lehet a hrsz. alapján ellenőrizni, hogy van-e valamilyen műemléki  védelem az ingatlanon: 

ház/udvar/garázs/üzlethelyiség/gazdasági épület
A tulajdoni lap I. részén bejegyzik a telken lévő épület jellegét ennek alapja a jogerős használatbavételi engedély. Ha tehát a telekkönyvben lakásként vagy házként bejegyzett ingatlan van ez igazolja, hogy annak idején lakásként, házként jogerős használatbavételi engedélyt kapott rá az építtető. 

Társasház/ikerház/sorház/házas telek/garázs
Az alábbi a tipikus ingatlannyilvántartási helyzete az egyes lakásoknak/házaknak
- társasház - albetétenként külön tulajdoni lapon nyilvántartva, a társasháznak törzslapja is van
- ikerház/sorház - osztatlan közös tulajdon, egy tulajdoni lapon nyilvántartva - megosztási szerződés kell
- házas telek - egy különálló tulajdoni lapon nyilvántartva
- garázs házas telken egy tulajdoni lapon, de különálló épületként nyilvántartva – ennek illetékfizetés szempontjából van jelentősége, mert az illetékkedvezményeket a magánszemély is csak a lakóingatlanok után tudja igénybe venni
- garázs társasházban – lehet külön albetéten vagy teremgarázsban osztatlan közös tulajdonban, ez utóbbi esetben a tulajdoni lapon vagy az alapító okiratban feltüntetett lehet, hogy melyik lakáshoz melyik kocsibeálló tartozik.

Cím alapján hrsz.
A földhivatal on-line rendszerében (Takarnet vagy Ügyfélkapun keresztül) a cím alapján is lehet keresni. Én az alábbi linken elérhető oldalt használom, mert itt mindenféle regisztráció és külön program nélkül lehet keresni viszont csak akkor lehet eredményt kapni, ha készült az ingatlanhoz energetikai tanúsítvány: 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.