2015. december 9., szerda

Zártkerti ingatlan átminősítése

Ha a zártkerti ingatlanok nem belterületiek, akkor meghatározott művelési ágba sorolva, aranykorona értékkel szerepelhetnek az ingatlannyilvántartásban, ezek jelenleg csak a termőföldre vonatkozó szabályok szerint értékesíthetők. 

Az ingatlannyilvántartási törvény módosítása szerint az ingatlan tulajdonosa kérheti az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlana (a továbbiakban: zártkerti ingatlan) művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését. A kivett terület pedig már a rendes szabályok szerint értékesíthető, terhelhető. 

A fenti lehetőség az ingatlannyilvántartás rendezését célozza és korlátozott: a tulajdonos 2016. december 31. napjáig nyújthatja be kérelmét. 

Ki kérheti: tulajdonos, több tulajdonos együtt

Határidő: 2016. december 31. (2015. november 30. napjától), Frissítés! Jó hír: T/12929 sz. a parlament előtt van a törvényjavaslat, amely 1 évvel - 2017. december 31-ig - kitolja a határidőt. Az új határidő: 2017. december 31. Inytv. 89/A.§. Földvédelmi törvény (Tftv. 9.§) alapján nem minősül termőföld más célú hasznosításának a bejelentés, így földvédelmi bírságot sem szabnak ki és eljárás sem folyhat a más célú hasznosítás miatt (Tftv. 16/B.§).

Hova kell benyújtani: illetékes földhivatal

Mennyibe kerül: illetékmentes a soronkívüliségért kell fizetni, ha van ilyen kérelem (10.000,-Ft)

Földvédelmi járulékot nem kell fizetni ebben az esetben, mert nem más célú hasznosítás, hanem művelés alól történő kivonás történik. 

Formanyomtatvány: van, neve:  A zártkerti művelés alól kivont területként történő feltüntetés iránti kérelem és innen letölthető: 
http://www.foldhivatal.hu/images/nyomtatvany/zartkert_kerelem.doc

A zártkertre ha belterület vagy ha külterületi (kivett) terület az ingatlannyilvántartásban, akkor a településen a belterületre/külterületre irányadó építési szabályok szerint lehet beépíteni. Ahhoz, hogy egy telket építési telekként lehessen megvenni, ilyen bejegyzés szükséges a telekkönyvben (kivett beépítetlen terület), az építési telekké minősítést vagy az erre a tényre vonatkozó igazolást is a helyi önkormányzatnál lehet beszerezni. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.